Reizen, ontmoeten, verhalen delen, inspireren.

Monnieux

Gorges de la Nesque

Gorges de la Nesque


Gorges de la Nesque

De fietsroute Gorges de la Nesque gaat langs een 400 meter diepe kloof waar de rivier de Nesque doorheen stroomt. De Nesque heeft zich door de eeuwen heen in het kalksteen van de Provence gegraven en 17 kilometer lang slingert er een weg boven die begint in Villes-sur-Auzon waar een leuk terras is en waar je de auto gemakkelijk kunt parkeren. Ook is daar een camping.

Neem de D942 vanuit Villes-sur-Auzon richting Sault. Daar staat al een bewegwijzeringbord naar de Gorges de la Nesque (rechtsaf). Blijf die route volgen, waarbij je onderweg een paar uitgehakte tunnels passeert en op het uitzichtspunt op de Rocher du Cire zeker even moet stoppen om daar van het prachtige uitzicht te genieten.

Rijdend richting Sault kom je in de zomer langs mooie lavendelvelden. De productie ervan is hier hoog en het ruikt heerlijk. Soms komen zelfs de vlinders op je stuur zitten. Ook bevinden zich langs deze weg de onvermijdelijke winkeltjes, maar deze zijn allemaal in handen van de lokale producteurs, dus je valt je er geen buil aan en de lavendelolie die ze daar verkopen is van hele goede kwaliteit.

Vlakbij Sault volgt er nog een venijnig klimmetje, maar dan kom je uiteindelijk op het plateau midden in het dorp, waar je een weergaloos uitzicht hebt over de omgeving en je helemaal naar de Mt. Ventoux kunt kijken. Er is daar een heel gezellig terras, maar er staat ook altijd een Pizzaverkoper en er is niks lekkerder dan op een bankje met dat mooie uitzicht je pizza te verorberen.

Overigens is er in het dorp Sault ’s woensdags een gezellige markt. Dat maakt wel dat de route ernaartoe wat drukker is dan op een andere dag.

Ben je uitgekeken in Sault, neem dan het eerste stuk dezelfde weg terug, en kies na een paar kilometer de richting Flassan. Onderweg kun je via een korte klim naar het dorpje Monieux, het oudste dorp van die omgeving met een mooi intiem kerkje, waar zich een pleintje voor bevindt en waar je opnieuw van het mooie uitzicht kunt genieten. Er is bij de uitgang van het dorp een heel gezellig restaurant met terras.

Dan daal je in een keer af tot je bij het dorp Flassan komt, neem daar weer de richting Villes-sur-Auzon.

Sault