Reizen, ontmoeten, verhalen delen, inspireren.

Vallee du Toulourenc

Col de Fontaube


Vallée du Toulourenc

Deze tocht heeft een afstand van 57 of 91 km en is bij het dorpje Brantes in te korten.

Start deze tocht vanaf Entrechaux. Er is daar in de buurt een camping, dus de afstand tot het beginpunt is niet ver.

De tocht leidt je langs het prachtige gebied van het riviertje de Toulourenc en heeft een aantal pittige beklimmingen, maar daar horen ook weer afdalingen bij en op mijn E-bike waren ze prima te doen.

Na een aantal kilometers klimmen kom je bij het piepkleine plaatsje St-Léger-du-Ventoux. Er woont daar kennelijk een fietsliefhebber, want men heeft daar voor de bron, met heerlijk koel water, een tafel met wat stoeltjes klaargezet. En prima plek om daar te picknicken en je krijgt het uitzicht er gratis bij. Let ook even op de mooie klok.

Dan volgt een lange afdaling naar Brantes, waar je de keus hebt nog een stukje verder te fietsen, of de klim naar Brantes te nemen. Ook weer behoorlijk pittig, maar de hoogste accustand biedt dan uitkomst. Het dorp stamt uit de Middeleeuwen en heeft een aantal leuke kunstenaarswinkeltjes.

Als je het dorp uit fietst, is er aan de linkerkant een restaurant waar je heerlijk kunt eten, maar iets verderop is ook een mooie picknickplek. Dan nog een klein stukje klimmen richting Plaisians om vervolgens af te dalen via de Col de Fontaube (waar men op de top 's zomers heerlijke abrikozensap verkoopt), naar het plaatsje Eygalières om uiteindelijk uit te komen bij Mollans.

Ga daar linksaf de D5 op om de tocht te eindigen bij Entrechaux. Een prachtige route waarlangs bijna geen voorzieningen zijn, dus neem voldoende water en proviand mee.

St-Leger-du-Ventoux

Brantes