Reizen, ontmoeten, verhalen delen, inspireren.


Tips & Trics

In het menu vind je de verhalen die ik afgelopen jaren heb geschreven tijdens mijn fietsreizen.

Ik heb geprobeerd het luchtig te houden, omdat er over hoogteverschillen, afstanden, tijden, percentages en andere technische informatie genoeg op internet is te vinden.

Juist de route, de belevenissen, de ontmoetingen onderweg, maar ook het afzien en het jezelf daarin tegenkomen, maken dat fietsreizen voor mij zo aantrekkelijk zijn.

Voorbereiding

Ga goed voorbereid op pad, begin in de winter al met het uitstippelen van de route, de campings of hotels en het aantal kilometers dat je per dag wilt afleggen.

Dat lijkt minder avontuurlijk, maar mijn ervaring is dat er onderweg nog genoeg avontuur te beleven valt en dan is het fijn als je al een en ander hebt voorbereid.

En onderweg kun je natuurlijk via je mobiel ook nog extra informatie zoeken. Bijna overal is wifi tegenwoordig en anders via je normale bundel.

Testrondjes

In de winter maak ik de nodige kilometers op m'n fiets zonder ondersteuning, omdat ik mijn conditie dan op peil houd en ook in de winter zijn er veel mooie dagen waarop je kunt fietsen. En ook dan is er altijd wel een terras te vinden.

Maak ook van tevoren al een paar testrondjes met bagage. Het stuurt absuluut anders met bepakking en bovendien merk je dan al gauw dat je minstens een derde thuis wilt laten. Zorg dat de banden altijd goed zijn opgepompt zodat je het maximale uit de accu haalt, verdeel de bagage zodanig dat je goed kunt sturen en leer je navigatieapparatuur goed kennen.

Kleding

Dan iets over kleding tijdens de rit. Neem gemakkelijk wasbare en lichtgewicht kleding mee. Een shirt, (lange) fietsbroek, fleecetrui en jack zijn voldoende. Denk in voor- en najaar én in de bergen aan wat warmere kleding.

Neem ook een paar slippers voor onder de douche mee, dichte schoenen tegen de koude dagen en (fiets)schoenen voor onderweg.

Beleef het avontuur

Maak je niet te druk over wat er onderweg allemaal kan gebeuren op zo'n lange tocht.

Zie het als een avontuur en laat het op je afkomen. Mijn tochten duren meestal zo'n 6 á 8 weken en er is geen enkele dag dezelfde geweest.

Natuurlijk baal ik als het regent, als de wind constant tegen zit en de temperatuur het af laten weten. Maar na zo'n dag smaakt het biertje altijd dubbel zo lekker en de volgende dag is toch altijd anders.

Transport

Tot slot wil ik jullie nog wijzen op de verschillende bedrijven die tegenwoordig diensten leveren om de fiets inclusief bagage vanaf het eindpunt terug naar huis te brengen.

Je vliegt dan zelf terug of pakt de trein. Ik heb daar al een paar keer gebruik van gemaakt en het beviel prima.

Ik hoop dat ik jullie een eindje op weg heb geholpen en wens jullie veel plezier en mooie herinneringen!

 

 

Rondje Spanje